Werk jij veel thuis? Bijvoorbeeld omdat er op kantoor te weinig plaats en te veel lawaai is, omdat je niet iedere dag in de file wilt staan of omdat je als zelfstandige werkt? Dan is het belangrijk dat je een ruimte hebt waar je ongestoord, geconcentreerd en gemotiveerd kunt werken.

We geven je graag een paar tips die thuis werken voor jou optimaal maken.

Groen

Groen is goed voor een mens! Als kleur zien we het graag. We worden er rustig van, het heeft een optimistische uitstraling en we worden productiever als we de kleur groen zien. Je kunt groene elementen in de werkruimte aanbrengen, zoals een groen kleedje, een schilderij met veel groen of zelfs een hele wand groen schilderen. Maar je kunt ook planten in je werkkamer zetten. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in een droge ruimte. Kies je voor bloeiende planten, dan heb je ook nog eens wat extra fleurige kleur in je werkkamer.

Licht

In een donkere ruimte worden veel mensen niet heel gelukkig. En dat is natuurlijk niet goed voor jouw werkmotivatie. Laat dus lekker veel licht binnen! Zit je op een zolderkamertje zonder raam? Laat dan een (dak)raam inbouwen, of kies voor verlichting die het daglicht nabootst.

Te veel licht is natuurlijk ook niet handig als het steeds op je beeldscherm schijnt. Heb je een draaikiepraam? Kies dan speciale raambekleding voor een draaikiepraam. Een goed voorbeeld daarvan zijn plisségordijnen. Deze sluiten het glas (bijna) helemaal kierdicht af zodat er geen straaltje zon op jouw beeldscherm of werkblad valt. Ook weren ze de warmte op hete dagen en houden ze op koude dagen de warmte juist binnen.

Meubelen

Als je veel thuiswerkt zit je dus waarschijnlijk veel in je werkruimte. Een goede, comfortabele stoel is belangrijk. Die moet op de juiste hoogte aan jouw bureau of werkblad staan (dat ruim genoeg is) om te voorkomen dat je last krijgt van je rug, nek of armen. Verder moet je voldoende bewegingsruimte hebben om je eens lekker uit te rekken of te wisselen van houding. En ten slotte: sluit je niet de hele dag op in je werkkamer. Ga er af en toe uit om een frisse neus te halen, thee te zetten of anderszins te pauzeren. Je werkt pas echt prettig en gemotiveerd als je af en toe even een paar minuten afstand neemt.