Interieurdecoratie is een ingewikkeld proces dat ontmoedigend kan zijn voor wie het nog nooit gedaan heeft. Interieurontwerp heeft mijn belangstelling sinds ik een tiener was, en ik zoek voortdurend naar nieuwe manieren om mijn huis of dat van vrienden en familieleden in te richten. Binnenhuisarchitecten zijn gespecialiseerd op dit gebied, maar ze kunnen ook met behoorlijk dure ideeën komen. Als je niet blut wilt gaan voor je woonkamergordijnen, zijn hier 7 fouten die je moet vermijden bij het inrichten van je ruimte

1. Een ontwerper inhuren zonder eerst onderzoek te doen

Ontwerpers zijn ook mensen. Ze hebben hun eigen stijlen en terwijl sommige misschien geweldig voor je werken, kunnen andere heel vervelend zijn. Binnenhuisdecoratie is een artistiek vakgebied dus de mogelijkheden zijn eindeloos, maar dit betekent ook dat niet alle ontwerpers hetzelfde denken of in staat zullen zijn je te helpen je doelen te bereiken, hoe goed ze ook in hun vak zijn.

Vraag, voor je iemand aanneemt, rond om aanbevelingen van vrienden en familieleden die ofwel een ontwerper iets voor hen lieten doen of die iets weten over binnenhuisarchitectuur in het algemeen (vraag zo mogelijk familieleden die in verschillende delen van de wereld woonden; het is waarschijnlijk dat elke plaats zijn eigen specifieke “trends” heeft). Met deze aanbevelingen in de hand zoek je op wat voor projecten de ontwerper eerder deed.

2. Te veel tijd aan één kamer tegelijk besteden

Te weinig tijd aan één kamer besteden kan betekenen dat je niet echt de kans krijgt om uit te stippelen wat je wilt. Aan de andere kant betekent te veel tijd besteden aan één kamer dat je uiteindelijk misschien alles wilt veranderen omdat je smaak zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Projecten voor binnenhuisdecoratie kun je beter één kamer tegelijk aanpakken dan ze allemaal tegelijk proberen te doen. Op die manier is het gemakkelijker om, als er in een kamer iets niet goed is, veranderingen aan te brengen voor je naar een andere kamer gaat.

3. Geen duidelijk idee hebben van hoeveel geld je bereid en in staat bent uit te geven

Alle ontwerpers hebben een verschillend tarief, gebaseerd op hun ervaring en talenten, dus is het belangrijk dat je weet hoeveel geld je precies bereid bent te betalen voor je er een inhuurt. Binnenhuisdecoratie kan behoorlijk duur worden als je uiteindelijk iemand inhuurt die veel geld vraagt, maar het is mogelijk iemand te vinden die betaalbaar is als dat je voornaamste zorg is.

4. Verknocht raken aan een oud meubelstuk

Het is natuurlijk dat mensen gehecht zijn aan bepaalde stukken in hun huis omdat ze om de een of andere reden bijzonder zijn, maar soms moeten die dingen achter gelaten worden ten gunste van modernere stukken. Interieurontwerp evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om bij het herinrichten van je huis niet in het verleden te blijven steken. Binnenhuisarchitecten kunnen je helpen uit te zoeken welke stukken de moeite waard zijn om te houden en welke vervangen moeten worden .

5. Niet vooruit plannen

Als je van plan bent omeen bepaalde kamer in je huis opnieuw in te richten, doe jezelf een plezier en begin er ruim voor je echt begint voor te sparen. Binnenhuisdecoratie projecten kunnen duur worden, dus je wilt niet halverwege zonder geld komen te zitten omdat je niet vooruit gepland hebt. Het is ook het beste om eerst te beslissen welke stukken je gaat kopen voor je begint, zodat ze niet allemaal tegelijk aankomen – op die manier heb je, als blijkt dat een ervan in nabestelling is of uit de handel genomen wordt, nog genoeg tijd om een alternatief stuk te vinden.

6. Geen rekening houden met verlichting

Net als al het andere in de binnenhuisinrichting is ook de verlichting in de loop der jaren geëvolueerd en er zijn nu verschillende soorten lampen verkrijgbaar, afhankelijk van de soort stemming die je wilt scheppen . Binnenhuisarchitecten weten daar alles van en houden meestal rekening met verlichting zodra ze een voet binnen in een kamer zetten. Ze kunnen je helpen beslissen welke soort kroonluchters of lampen het beste werken, afhankelijk van het thema en het kleurenschema van je huis.

7. Geen professioneel overleg

Het verschil tussen een binnenhuisarchitect inhuren en het zelf doen is duidelijk: Binnenhuisarchitecten weten waar ze het over hebben en die kennis komt tot uiting in hun werk; amateurs doen dat niet. Zelf de touwtjes in handen nemen lijkt in eerste instantie misschien voordeliger, maar het kan je uiteindelijk nog meer geld kosten als er iets mis gaat (bv. als je een stuk koopt dat er niet goed uitziet als het eenmaal geplaatst is) – om nog maar te zwijgen van de gêne die dat oplevert als je gasten het eindproduct zien. Interieurontwerpers kunnen je helpen binnen een budget te werken en alle te voorziene valkuilen te vermijden – dus wees niet bang hun hulp te vragen!

8. Kleuren gebruiken die niet goed samengaan

Het is niet zo eenvoudig als een paar kleuren uit een hoed plukken en zien welke goed bij elkaar passen: Binnenhuisarchitecten moeten een zekere kennis van het kleurenwiel hebben om een samenhangende ruimte samen te stellen die niet met al het andere botst. Binnenhuisarchitecten weten hoe je een eclectisch- maar toch samenhangende ruimte kunt creëren, dus huur er een als je bang bent dat je het zelf niet kunt.

9. Te veel tegelijk doen

Alles, van design tijdschriften tot doe-het-zelf blogs, staat vol met binnenhuisarchitectuur ideeën, maar alleen omdat ze er op een foto goed uitzien wil nog niet zeggen dat ze in het echt ook werken. Binnenhuisarchitecten weten dit maar al te goed en houden meestal een paar projecten tegelijk aan de gang, zodat niets verouderd is voor het klaar is met installeren. Interieurtrends komen en gaan, dus als je alles tegelijk probeert te doen, kan je kamer er verouderd uit gaan zien tegen de tijd dat je ermee klaar bent.

10. Aarzelen om een vakman in te huren

Het is waar dat inrichten leuk kan zijn, maar er moeten onderweg veel beslissingen genomen worden – en niet iedereen heeft de deskundigheid of het oog dat nodig is om zijn droomruimte samen te stellen. Binnenhuisarchitecten kunnen helpen om precies te creëren wat je wilt, zonder te veel uit te geven of te verspillen tijd voor de details. Binnenhuisarchitecten weten hoe ze binnen een budget kunnen werken, creatieve oplossingen bedenken als zich problemen voordoen, en al je ideeën in hun geheel tot hun recht laten komen – dus huur er altijd een in voor je volgende woonproject!