Maak een waar waterparadijs van je tuin, door er een zwembad in te plaatsen! Dit is eenvoudiger dan je wellicht denkt. Ook in kleine tuinen kun je een zwembad plaatsen – en uiteraard tevens in grote tuinen. Wel zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Heb je plannen voor een zwembad in de tuin? Lees eerst deze blog!

Zwembad waterdicht maken

Een van de belangrijkste afwerkingen bij het zwembad? Je moet er volledig zeker van zijn dat het bad waterdicht is. Wees hier niet te laks in, want dit kan problemen opleveren. Hoe je een zwembad waterdicht kunt maken? Zwembad folie is hiervoor bedoeld. De kunststof laag zorgt ervoor dat het bad waterdicht is. Dit maakt het tot een belangrijk onderdeel van het zwembad. Dat niet alleen! Je bepaalt ook de kleur van het zwembad en van het zwembadwater met de folie. Het is er namelijk te vinden in allerlei kleuren en designs. Van stralend blauw tot subtiel grijs – iedereen vindt weer iets anders mooi. Een vakman kan folie precies op maat in het bad verwerken.

Type zwembad

Er zijn verschillende soorten zwembaden om uit te kiezen. Denk aan zwembaden waarvoor een betonnen fundament nodig is in de tuin. Dit vraagt om een wat grotere verbouwing. Er zijn echter ook zwembaden waarvoor zo’n fundament niet nodig is. Bij een Plunge Pool heb je voor de installatie alleen PVC leidingen nodig. Zo’n kunststof zwembad wordt compleet in de tuin geplaatst, met een zandfilterinstallatie, skimmer, inspuiters en filterzand. Ook in kleinere tuinen is een Plunge Pool een uitkomst: zo’n zwembad is er al in een relatief kleine maat te vinden. In een kleine tuin kun je zo heerlijk afkoelen en relaxen!

Vorm van zwembad

Hoe ziet de ideale vorm van het zwembad eruit? Je hebt meerdere opties om uit te kiezen. In de meeste gevallen wordt er een vierkant of rechthoekig zwembad in de tuin geplaatst. Maar ook een driehoekvorm is een optie, om maar iets te noemen. Of wellicht wil je een rechthoekig zwembad, met in één hoek een bijzondere vorm. Hier valt allemaal over na te denken. Let ook op de vorm van de tuin. In een grote tuin kun je veel kanten op, maar in een kleinere tuin is het bijvoorbeeld logisch om het bad met de lange kant langs de schutting te laten lopen. Zo ga je slim om met de ruimte.

Onderhoud zwembad

Tot slot: houd in je achterhoofd dat een zwembad om best wat onderhoud vraagt. Dit komt er dan ook zeker bij! Het bad moet worden gefilterd en viezigheid moet eruit worden gehaald. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een netje gebruiken, of een zwembadstofzuiger. Het afdekken van het zwembad helpt om vuiltoename te voorkomen. Dek het bad daarom altijd af na gebruik – en kies in de winter voor langdurige afdekking.