Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: klachten die horen bij het ouder worden. Dit zijn klachten die het functioneren in het dagelijkse leven steeds lastiger maken. Denk hierbij aan het zwakker worden van je botten en spieren, het zicht en gehoor wat slechter wordt en eventuele ziektes die om de hoek komen kijken. Toch is het mogelijk om een goed en gezond leven te hebben wanneer je last hebt van deze ouderdom problemen. Hiervoor zijn een aantal aanpassingen nodig. Een goede voorbereiding is hierin belangrijk. In dit blog bespreken we de drie meest voorkomende problemen en wat je hiertegen kan doen.

Eenzaamheid 

De sociale kring wordt steeds kleiner naar mate je ouder wordt. Het opbouwen van sociale contacten wordt ook steeds moeilijker doordat de mobiliteit minder wordt. Eenzaamheid een groot probleem die veel mensen op leeftijd ervaren. Vaak zijn er goede initiatieven voor ouderen om ze in contact te brengen met anderen. Denk hierbij aan buurthuizen. Zij organiseren vaak biljart en bingoavonden. Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties en wijksteunpunten te vinden. Wat je ook steeds meer terugziet is de dagopvang voor ouderen. Hier worden diverse activiteiten georganiseerd om zo prikkels te creëren waardoor mensen op leeftijd niet alleen maar stilzitten en thuisblijven.

Moeilijker bewegen

Wanneer de leeftijd stijgt wordt het bewegen steeds lastiger. De longfuncties gaan steeds verder achteruit waardoor de conditie ook verslechterd. Wanneer je jonger bent heb je sneller reagerende waardoor je sneller kan reageren. Wanneer je ouder wordt moet je eerst opwarmen voordat je deze spieren kan gebruiken. Ook komen er steeds vaker chronische klachten bij kijken, denk hierbij aan artrose of osteoporose. Wanneer je het liefst langer thuis blijft wonen is het goed om te kijken naar opties waardoor het bewegen binnen- en buitenhuis makkelijker wordt. Denk hierbij aan het aanschaffen van een elektrische fiets om de benen toch in beweging te houden of als dat niet meer lukt te kijken naar een rollator. Wanneer je meerdere verdiepingen binnen huis hebt is het goed om je eens te verdiepen in de diversiteit aan trapliften. Wanneer je budget wat kleiner is kan je ook kijken naar een tweedehands traplift om zo kosten te besparen. Het verplaatsen binnenhuis wordt hierdoor een stuk makkelijker. 

Geheugenproblemen

Wanneer je naar de keuken loopt, en vervolgens niet meer weet wat je er kwam doen, dat overkomt iedereen wel eens. Maar als je de weg niet meer weet te vinden naar huis, in de buurt waar je al zoveel jaar woont, dan komen er meerdere problemen bij kijken. Dit noemen we dementie. Door de hersenen te stimuleren kunnen we deze scherp houden. Dit kan door bijvoorbeeld te gaan puzzelen, schilderen of een spelletje te spelen. Ook bestaan er medicijnen waardoor het geheugen iets minder snel achteruitgaat. Door te werken met een vaste structuur in het dagelijkse leven maak je het makkelijker voor iemand die last heeft van geheugenproblemen. Door bepaalde dingen dagelijks of wekelijks te herhalen blijven deze zaken ook terugkomen waardoor er een patroon ontstaat.