Wat gebeurt er bij jou allemaal aan de eettafel? Er zal aan worden gegeten, waarschijnlijk meerdere keren per dag. Er wordt misschien aan gewerkt, nu thuiswerken steeds meer een rol in ons dagelijks leven is gaan spelen. Misschien wordt er ook wel aan geknutseld, gekleurd of gespeeld door je kinderen. En misschien ben je er zelf ook nog wel eens aan te vinden, genietend van een wijntje en een hapje met vrienden.

De eettafel als stralend middelpunt

De eettafel is in steeds meer huishoudens het stralende middelpunt van het interieur. We kiezen hem steeds vaker met heel veel zorg uit, en willen vooral dat hij groot en gezellig is. Dat er voldoende ruimte aan is voor ieder gezinslid, maar ook om er gezellig bezoek aan te ontvangen. We zien de eettafel steeds meer als dé plek om samen te komen, om bij te praten, om het gezellig te hebben. Daarnaast doet hij ook meer en meer dienst als thuiswerkplek, en zijn je kinderen er ook graag aan te vinden als er geknutseld, gekleid of gekleurd dient te worden.

Heerlijk, zo’n tafel waar echt aan geleefd wordt! Een klein nadeel is echter wel dat al dat leven zo zijn sporen achterlaat. Dat er wel eens een wijntje om wil gaan, met alle vlekken van dien. Er tijdens het eten wat gemorst wordt, met een vetvlek in het hout als gevolg. Dat er kinderen een beetje uitschieten tijdens het kleuren, oeps, of dat er tijdens het thuiswerken een kopje koffie om valt.

Hoe houd je hem mooi?

Je mag best zien dat er aan je eettafel geleefd wordt, vaak wordt hij daar zelfs mooier door, maar echt grote vlekken of vervelende beschadigingen wil je voorkomen. Daarom kun je het best, zeker als er wordt gegeten, gedronken of gekleurd, een goede tafelbeschermer gebruiken. Eentje die vocht en vuil op kan vangen, en voorkomt dat je hierdoor direct vlekken in je tafel krijgt.

Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen voor een traditioneel tafelkleed, maar daar gaat vocht al snel doorheen. Er een molton tafelbeschermer onder leggen helpt dan al veel. Ook een doorzichtig tafelzeil is een goed idee. Hier kun je gewoon je mooie tafel doorheen zien, die heb je tenslotte niet voor niets zo zorgvuldig uitgezocht, maar bang voor vlekken hoef je niet te zijn. Handig voor tijdens het eten, maar zeker ook wanneer je kinderen aan de tafel willen knutselen. Je kunt het zeil permanent laten liggen, maar ook alleen pakken wanneer het nodig is. Na afloop even een doekje erover, en de boel ligt er weer piekfijn bij.