Ben je op zoek naar nieuwe tuinmeubels, dan weten we zeker dat je zo nu en dan een prachtige teakhouten tuinset tegenkomt. En een van de eerste dingen die potentiële kopers vervolgens zullen opvallen, is dat meubels gemaakt van teakhout vrijwel altijd tot de duurste behoren. Waarom? De reden is dat teak waardevol is, zowel vanwege zijn elegantie als zijn duurzaamheid.

Naast zijn schoonheid bezit het ook enkele natuurlijke eigenschappen die andere houtsoorten niet hebben. Dit is tegelijkertijd waarom teak tuinmeubilair, zoals bijvoorbeeld Van der Garde teak tuinmeubelen, juist zo populair zijn onder mensen die willen investeren in kwalitatieve meubels. Hoe dat precies zit met deze speciale soort hout, dat vertellen we je in dit artikel!

Teak hout: duurzaam hardhout met tropische roots

Sinds het begin dat teak werd gebruikt is het een gewaardeerd materiaal geweest. De boom waar teak vandaan komt, Tectona grandis, komt oorspronkelijk uit de tropen, en het hout verschilt nogal van hout dat gebruikt wordt voor andere houten tuinmeubels zoals de populaire Van der Garde houten tuinmeubelen. Sinds ongeveer de 7e eeuw wordt het gebruikt om de woningen van de rijken en machtigen uit te rusten en te versieren. De reputatie van de houtsoort heeft zelfs een Nederlands staartje: het vond zijn weg uit de tropische regio via Nederlanders die Indonesië koloniseerden. We gebruikten het hout destijds voornamelijk voor de scheepsbouw, omdat teak een uitstekend scheepshout is vanwege het vermogen om droogrot af te weren.

Teak wordt gevonden in Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Birma en Maleisië, maar waarschijnlijk neemt geen enkele regering zijn teak zo serieus als die van Indonesië. Sinds de post-koloniale tijdperk van het land, dat begon in het midden van de 20ste eeuw, heeft de Indonesische regering een bedrijf aangesteld puur en alleen voor het beheer van het lands meest waardevolle rijkdommen: de teak-bomen. Het bedrijf, PT Perhutani, onderhoudt de officiële teakplantages op het Indonesische eiland Java. Hier worden een vooraf bepaald aantal bomen jaarlijks gekapt – geen boom meer of minder. Daar bovenop wordt elke teak boom vervangen door een nieuwe die op de plantage is geplant.

En alsof dat nog niet alles is: de beste houten meubelen die worden gemaakt van teak, zijn afkomstig van volwassen bomen. Het duurt zo’n 80 jaar voor een teakboom volgroeid is en wordt geoogst voor hout, dus je kunt je voorstellen hoeveel geduld je moet hebben voor je van één boom een nieuwe tuinstoel kunt maken! Het is zelfs zo populair en veelgebruikt, dat ouden teak constructies vaak worden hergebruikt om er bijvoorbeeld tuinmeubels van te maken.

Waarom teakhouten meubelen zo populair zijn

Nu weet je dus dát teak populair en duurzaam is, maar nu gaan we je ook nog eens vertellen waarom dat zo is. Want waarom is teak zó-veel populairder dan standaard grenen of eiken? Nou, dat zit hem in de natuurlijke oliën en rubber in teak. Teak is namelijk rijkelijk voorzien van natuurlijke oliën en rubber die precies in de strakke nerf van het hout zijn opgesloten. Alle houtsoorten bevatten oliën die de boom beschermen – denk aan esdoornsap of theeboomolie. Teak kan deze oliën en het rubber echter vasthouden, zelfs nadat het is gekapt en verwerkt. Hierdoor heeft teak van nature meer weerbestendige eigenschappen dan vrijwel elke andere houtsoort.

Wanneer gedroogd tot een goed vochtgehalte – ongeveer 10 procent van het oorspronkelijke gehalte – maken de oliën en het rubber het hout weerbestendig. De oliën beschermen het hout ook tegen droogrot, wat een veelvoorkomend probleem is bij oudere houten meubelen. Bovendien beschermen de oliën en het rubber het hart van het hout tegen indringers zoals schimmels en parasieten die andere houtsoorten kunnen vernietigen.

Je raad het al: deze weersbestendige eigenschappen maken teak een perfect materiaal voor buitenmeubels. Dus hoewel teak tuinmeubelen wellicht duurder zijn dan normale houten alternatieven, zouden ze je op de lange termijn wellicht geld kunnen besparen aan onderhoud en vervanging. Omdat teak ook een extreem duurzame en sterke houtsoort is, kan je als eigenaar van een teakhouten terrasset verwachten dat je aankoop vele jaren meegaat. Leuk voorbeeld: wist je dat in grotten in West-India voorwerpen zijn gevonden die meer dan 2000 jaar geleden van teakhout zijn gemaakt? Verbazingwekkend voor onbehandeld, onverzorgd hout!

Kortom: met teak zit je altijd goed, maar het kost je wel wat

Als je uiteindelijk besluit de sprong te wagen en te kiezen voor goed gemaakte teakhouten meubelen met een laag watergehalte en waarvan is vastgesteld dat ze duurzaam zijn geoogst, dan hoef je weinig meer te doen dan lekker achterover te leunen en heerlijk relaxed te genieten van je nieuwe meubels!