Het koelen van je huis of kantoor kan een serieuze uitdaging zijn, vooral in de zomer. Je moet niet alleen de mensen binnen koelen, maar ook al hun elektronica en andere apparatuur. En je moet het doen terwijl je binnen je budget blijft en zonder in te boeten aan energie-efficiëntie. Daarom wenden zo veel mensen zich tot airconditioners als antwoord. Maar hoeveel BTU heb je nodig voor een airconditioner? Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van je huis en de soorten kamers die koeling nodig hebben. Vandaag gaan we je er meer over vertellen!

Wat is BTU en hoe bereken je het?

BTU staat voor British Thermal Unit, en is een meeteenheid voor warmte. Het wordt gebruikt om de koelcapaciteit van airconditioners te berekenen, en houdt rekening met de grootte van je huis en de soorten kamers die koeling nodig hebben. Hoe hoger de BTU waarde op je airconditioner, hoe krachtiger hij is.

Bij het kopen van een airco is het belangrijk er een te kiezen met de juiste BTU waarde voor je behoeften. Kies je er een die te klein is, dan zal hij je huis niet effectief kunnen koelen. Kies je er een die te groot is, dan zul je uiteindelijk meer geld aan energie uitgeven dan nodig is.

Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Voeg dan BTU’s toe of trek er BTU’s van af op basis van het volgende:

– Voor elke persoon in de ruimte, voeg je 600 BTU toe

– Voor elk raam in de ruimte voeg je 400 BTU toe

– Als de ruimte bijzonder zonnig is, voeg je 1.000 BTU toe

– Als de ruimte bijzonder heet is (zoals een keuken), voeg dan 4.000 BTU toe

Nu je weet hoe je de BTU waarde berekent die je nodig hebt, laten we eens kijken naar enkele van de andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een airconditioner.

Grootte van de kamer

Bij de keuze van een airconditioner is het belangrijk rekening te houden met de grootte van de kamer of kamers die je wilt koelen. Airconditioners zijn er in verschillende maten, en de BTU waarde varieert naargelang de grootte van het toestel. Heb je een kleine kamer, dan heb je een airconditioner nodig met een lagere BTU waarde dan wanneer je een grote kamer hebt.

Plaatsing van het raam

Nog iets om bij de keuze van een airconditioner rekening mee te houden is de plaatsing van je ramen. Als je ramen in direct zonlicht staan, heb je een airconditioner nodig met een hogere BTU waarde dan wanneer dat niet het geval is. Je moet ook rekening houden met hoeveel ramen er in de kamer zijn. Hoe meer ramen, hoe meer BTU’s je nodig zult hebben.

Klimaat

Het klimaat van je omgeving kan ook invloed hebben op de BTU waarde die je nodig hebt. Woon je in een warm klimaat, dan heb je een airconditioner nodig met een hogere BTU waarde dan wanneer je in een koeler klimaat woont.

Hoe op energiekosten te besparen

Zelfs als je een airconditioner met een hoge BTU waarde moet kopen, zijn er manieren om op de energiekosten te besparen. Eén manier is het gebruik van een programmeerbare thermostaat om de temperatuur te regelen. Je kunt ook raamisolatie of rolgordijnen aanbrengen om de warmte buiten te houden en je huis koeler te houden. En zorg er tenslotte voor dat je airconditioner goed onderhouden wordt, zodat hij efficiënt werkt.

Nu je weet hoe je de BTU waarde kunt berekenen die je nodig hebt en met welke factoren je rekening moet houden bij het kiezen van een airconditioner, is het tijd om te gaan shoppen! Zorg ervoor dat je bij je aankoop met al deze dingen rekening houdt, zodat je uiteindelijk een toestel krijgt dat aan je behoeften voldoet en je geld bespaart aan energiekosten.