Een inbraak staat hoog op de lijst van angsten van veel bewoners. Maar gelukkig is er genoeg dat je kan doen om je huis extra te beveiligen en het een inbreker zo moeilijk te maken dat hij geen kans heeft om bij je naar binnen te komen. Hier lees je een aantal tips waar je zelf mee aan de slag kunt, omdat veilig wonen de hoogste prioriteit moet hebben.

Beveiliging

Een van de modernere oplossingen om jezelf een veilig gevoel te geven is een goed beveiligingssysteem installeren in en rond het huis. Camera’s en bewegingssensoren kunnen indringers vaak al opsporen voordat ze ook maar een poging tot inbreken doen. Met een goed alarmsysteem schrik je inbrekers direct af wanneer de sensoren iets verdachts oppikken.

De camerabeelden kun je tegenwoordig automatisch op laten slaan in de cloud. Op die manier zijn de beelden altijd beschikbaar om later terug te kijken en eventueel aangifte bij de politie te doen. Zo kun je dankzij een goed alarmsysteem in alle rust zorgeloos wonen.

Extra sloten

Maak het inbrekers vooral niet te makkelijk om je huis binnen te komen. Door stevige sloten op je ramen en deuren te plaatsen zullen de meeste inbrekers het al snel voor gezien houden. Vervang oude sloten door een cilinderslot. Deze nieuwe sloten kunnen vrijwel onmogelijk met een valse sleutel worden geopend. Daarbij kun je een inbraakstrip langs de deur plaatsen, wat het open forceren van een deur nog moeilijker maakt.

Altijd het licht aan

Inbrekers slaan het liefst toe bij een woning waar niemand thuis is, zodat ze ongemerkt hun gang kunnen gaan. Laat daarom altijd een lampje branden in huis, zowel ‘s nachts als iedereen slaapt als wanneer het huis even leeg is. Ook is het slim om aan de buitenzijde van de woning lampen met een bewegingssensor te plaatsen, bijvoorbeeld boven de voordeur. Hierdoor gaat er een lamp branden zodra iemand dichtbij de deur komt, wat inbrekers al snel afschrikt.

Neem een waakhond

Denk je er al een tijdje over om een nieuw huisdier te nemen? Een hond is niet alleen een trouw gezelschapsdier, hij kan je ook een extra veilig gevoel geven. Honden zijn enorm waakzaam en zijn goed te trainen om bij verdachte pogingen van mensen die proberen het huis in te komen direct te blaffen. Een levend alarmsysteem dus! De beste hondenrassen die als waakhond kunnen dienen zijn onder andere de Duitse Herder, Rottweiler en de Bullmastiff. Mocht je hond een inbreker signaleren, zorg er dan voor dat je direct 112 belt en de situatie niet escaleert.