Is jouw woonkamer toe aan een make-over maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Er zijn veel verschillende stijlen en kleuren waar je uit kunt kiezen. Om je op weg te helpen zetten we vijf interieurstijlen voor je op een rijtje.

Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur is strak en licht. Natuurlijke materialen zoals (onbehandeld) hout en bamboe en zachte kleuren zoals aardetinten en pasteltinten voeren de boventoon. Een enkel opvallend kleuraccent kan prima, maar zorg er voor dat het geen bonte verzameling wordt. In dit interieur speelt geometrie een belangrijke rol, met zachte vormen zoals kussens als tegenhanger.

Industrieel interieur

Een industrieel interieur is strak en functioneel, met veel harde materialen zoals beton en staal. Dat wil niet zeggen dat het een kil interieur is. Hout maakt bijvoorbeeld ook een belangrijk deel uit van deze stijl, net zoals een comfortabele (leren) stoel of een bank met zachte kussens. Kleuren in dit interieur zijn grijs, donkerblauw en antraciet.

Landelijk interieur

In tegenstelling tot een industrieel interieur is een landelijke stijl zacht en warm. Je ziet materialen als hout, linnen en gietijzer in dit interieur, elementen uit het boerenleven van vroeger. Aardetinten zoals een beige vloerkleed, gordijn taupe en terra kussens zijn veel voorkomende kleuren. In deze woonstijl vind je niet veel accessoires, wel wordt er gebruik gemaakt van grotere objecten zoals een grote bloempot of vaas of een natuurhouten kunstwerk.

Bohemian interieur

Een bohemian interieur wordt gekenmerkt door gezelligheid. Er staan veel objecten in de ruimte die allemaal hun eigen kleur en verhaal mee brengen en er is veel te zien zoals souvenirs van (verre) reizen, kussentjes, kleedjes. Ook (groene) planten spelen een belangrijke rol in deze woonstijl. Deze stijl is overgewaaid van de zigeuners, die in Frankrijk de naam ‘bohémian’ kregen omdat men dacht dat ze uit de Bohemen kwamen.

Minimalistisch interieur

Houd je van strak en functioneel, dan kies je voor een minimalistisch interieur. In deze woonstijl vind je geen overdaad aan accessoires, decoraties, kussentjes en kleedjes. Wat je er wel vindt is een rustige atmosfeer, gekenmerkt door veel natuurlijk lichtinval en lichte natuurtinten zoals beige en crème. Hier passen strakke, lichte rolgordijnen op maat bij die geen afbreuk doen op de geometrie van een raam, grotere (design) meubelstukken en één groot vloerkleed in een rustige kleur.