Ben jij al enige tijd op zoek naar een nieuwe woning? Ben je jouw huidige huis ontgroeid of is het simpelweg tijd voor iets anders? Maar kun je jouw droomhuis niet vinden? Dan kun je overwegen om zelf een huis te gaan bouwen. Reeds bestaande woningen voldoen nagenoeg nooit in alle opzichten aan jouw wensenlijstje. Als je zelf een huis bouwt, kun je daarentegen al jouw wensen in de woning verwerken. 

Wat kost een huis bouwen? 

Een huis bouwen dat aan al jouw wensen voldoet, klinkt heel mooi. En, dat is het ook! Maar wat houdt het precies in? Waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat kost het eigenlijk om zelf een huis te bouwen? Uiteraard valt er geen specifieke prijs te geven. Iedere woning is immers weer anders. Wel heb je bij iedere woning met een aantal vaste kostenposten te maken. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan de legeskosten en de kosten voor de kavel. De prijs voor de bouw van de woning kun je zo gek maken als je zelf wilt. Kies je voor een cataloguswoning? Dan kun je aanzienlijk op de kosten besparen omdat dit type woning al vaker gebouwd is. 

Diverse soorten woningtypen 

Het kunnen uitzoeken van een woning in de catalogus is natuurlijk heel plezierig. Het bespaart jou een hoop denkwerk. Maar welke woningen kun je allemaal in de catalogus uitzoeken? Welke woningtypen zijn er? Je hebt de keuze uit allerlei verschillende soorten woningtypen. Wil je graag een riante woning op een groot perceel bouwen? Dan is en villa voor jou wellicht een uitkomst. Ben je daarentegen op zoek naar een woonconcept voor jouw gehele familie? Heb je bijvoorbeeld een mantelzorgrelatie met je ouders en wil je ze graag dichtbij hebben? Dan kan een kangoeroewoning uitkomst bieden. Bij dit woningtype is er sprake van verschillende leefruimtes. Maar je leeft wel met zijn allen onder één dak. Er is voor elke situatie een passend woningtype te vinden. 

Voordelen van zelf bouwen 

Veel mensen dromen ervan om ooit zelf een huis te gaan bouwen. Toch blijft het voor veel mensen bij dromen. En dat is gezien alle voordelen van zelf bouwen eigenlijk heel zonde. Want met het zelf bouwen van een woning komen dromen tot leven. Dit is dan ook direct hét grote voordeel van zelf bouwen. Je hoeft geen concessies te doen zoals je dat bij een bestaande woning moet. Je kunt jouw woning volledig naar wens realiseren. En kies je voor een woning uit de catalogus? Dan is de prijs ook nog eens relatief laag. Dus, hoe komt jouw droomwoning eruit te zien?